Snabbfraser i samtalshjälpmedel

Snabbfraser är uttryck som kan användas för att reglera samtalet, ge återkoppling till samtalspartnern och annat man kan behöva komma åt snabbt i många olika sammanhang. 

Förslag till meny för snabbfraser
Menystruktur för snabbfraser med bildsymboler.

Här är en presentation av en struktur för snabbfraser och förslag på olika yttranden för olika kommunikativa funktioner.

Snabbfraser i samtalshjälpmedel (Videopresentation på YouTube, 24 minuter)

Powerpointbilder från presentationen i pdf-format.

Struktur för snabbfraser – rapport i text och bild, 17 sidor.

Snabbfraser för Speech Assistant för IOS

För den som är textanvändare och vill ha tillgång till ett billigt hjälpmedel i sin surfplatta, kan appen Speech Assistant AAC vara ett alternativ. Appen finns både för IOS och Android (även om Android-appen har färre funktioner). Det finns mer avancerade appar, som kan förskrivas som hjälpmedel, men vi ville dela med oss av våra idéer via en app som alla kan ha råd med. Speech Assistant för IOS kostar 179 kronor, 189 kronor om man vill ha en variant som går att kontakt-styra (2021). En begränsad version av Android-appen går att få gratis och fullversionen kostar mindre än den för IOS. Tyvärr är alla menyer på engelska, men appen fungerar för övrigt bra på svenska.

Frasses fraser för IOS

fanns med. Nu har Bitte skapat en profil i Speech Assistant för IOS som hon kallar för Frasses fraser. Om du har Speech Assistant AAC i din iPad eller iPhone kan du hämta den profilen som en textfil här

Frasses fraser i iPad
Profilen Frasses Fraser i Speech Assistant för iPad med tangentbordet Keeble

Speech Assistant sparar sina profiler som textfiler och man kan dela med sig av filer till andra via funktionen Backup och Restore (återställ). För att få in profilen Frasses Fraser i din iPad, följer du följande steg:

  1. Spara textfilen Backup_Frasses fraser_20200715_1814.txt i iCloud eller i din iPad. 
  2. Öppna Speech Assistant och gå in i inställningarna (settings). 
  3. Välj Categories and Phrases och sedan User profiles.
  4. Peka på plus-tecknet och skapa en ny tom profil (Without default phrases).
  5. Ge den tomma profilen ett namn och välj Save (spara). Klicka sedan på det nya namnet och svara Yes (ja) för att välja den profilen
  6. Gå tillbaka till Settings (inställningar) och välj Backup and Restore.
  7. Välj Restore och leta upp filen Backup_Frasses fraser_20200715_1814.txt och välj den.
  8. Du får nu en fråga om du vill återställa backupp-filen Backup_Frasses fraser_20200715_1814.txt, den kommer att ersätta nuvarande innehållSvara Ok på frågan, (men bara om du verkligen har valt att ställa dig i den nya, tomma profilen)
  9. Nu har du fått en ny profil i Speech Assistant som heter Frasses Fraser.